Pannonhalmi Bencés Gimnázium
Keresés
EN
2024. okt. 11.

-

Meschedei öregdiáktalálkozó

Örök élmények, életreszóló barátságok és biztos nyelvtudás. Mindezt adta az elmúlt több harminc évben Meschede az öregdiákjaink számára. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban 1993 óta adunk lehetőséget tanulóinknak, hogy az érettségit követő évet a németországi testvériskolánkban töltsék. 2024. október 5-én Pannonhalmán tartottuk meschedei öregdiákjaink találkozóját, amelyen a fogadó intézmény részéről Eberhard Borghoff is részt vett, aki hosszú évekig kísérte és segítette a kiutazó diákokat, és azóta is szívügyének tartja a programot

Ahogy – túlzás nélkül mondhatjuk – minden eddigi kiutazó diákunk is. Mi sem bizonyítja ezt jobban minthogy az első meschedei ösztöndíjas is jelen volt a találkozón, és az őt követő évfolyamok szinte mindegyikéből érkezett valaki. Ahogy iskolánk igazgatója megfogalmazta, a jelenlévők mind azt a Szent Benedeki közösséget képviselik, amit a rendalapító úgy alkotott meg, hogy az 1500 év múltán, ma is él. „A meschedei program is generációkon átívelő vállalkozás” – mondta.

Albin atya hozzátette, hogy az iskolának és a Főapátságnak számos bencés apátsággal van kapcsolata, de ezek közül kiemelkedően erős és szoros a meschedei együttműködés. Az elmúlt évtizedekben Pannonhalma nagyon sokat kapott ettől a partnerségtől, és bízik abban, hogy ebből – a határokon átívelő kapcsolatból, a pannonhalmi bencés spiritualitásból és a közösségi hálózatból, amelynek mindketten részei – Meschede is meríthet.

Iskolaigazgatónk szólt arról is, hogy rendkívül hálás a meschedei öregdiákoknak, mert ők azok, akik az utóbbi években anyagi hozzájárulásukkal lehetővé tették, hogy a program tovább éljen. Majd arra kérte őket, hogy a jövőben is támaszkodhassanak rájuk, hogy minden tanévben 2 diáknak az egy éves kint tartózkodást finanszírozni tudják. Albin atya az anyagi támogatás mellett azonban másban is számít az öregdiákokra. „A katolikus egyház egy olyan, az egész világra kiterjedő testvériség, amely felülír mindenfajta különbözőséget, feszültséget és háborút. Hiszek ebben az egyházban. Ha ti bencés diákként, nem csak pannonhalmi, hanem meschedei öregdiákként is tudjátok erősíteni ezt a hálózatot, közösséget, akkor a katolikus egyház és a béke ügye is nagyot fog nyerni.”

Cirill főapát is a közösség fontosságát hangsúlyozta, mert mint mondta, ez tart meg minket, hogy tudjuk, számíthatunk egymásra. „Meschede is egy alma mater számunkra, és nem szabad megfeledkeznünk egymásról. A jövő szempontjából is nagyon fontos, hogy mindannyian tudjuk, tartozunk valahová.” Majd köszönetét fejezte ki mindazok számára, akik az elmúlt három évtizedben segítették a meschedei programot. Köztük Eberhard Borghoffnak is, aki nagy örömmel érkezett a találkozóra, és mint kifejtette, jelenlétével szeretné megerősíteni, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódik.

A találkozón részt vett az első ösztöndíjas diák is, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy elindulhatott a program. Sulok Péter 1993-ban érettségizett. Akkor már a gimnáziumnak rendszeres kapcsolata volt a meschedei testvériskolával. Egyik évben ők jöttek Pannonhalmára, míg a másikban a pannonhalmiak látogattak el Németországba. Ekkor fogalmazódott meg Péterben, hogy érettségi után szívesen töltene el egy egész tanévet Meschedében. Ezzel aztán megkereste az akkori főapátot, Asztrik atyát, aki nem sokkal később már közölte is a jó hírt, hogy szívesen látják Meschedében. Azóta is őrzi a hivatalos meghívólevelét.

Mint mondja, rendkívül sokat kapott Meschedétől. Nem csak németül tanult meg kiválóan, hanem megismerte az ottani kultúrát, az embereket, és kitartását is ennek köszönheti. „Örömmel tölt el, hogy részem lehetett ennek a most is tartó ösztöndíjprogramnak az elindításában.”

Vavrovics Máté a 2009-10-es tanévre utazott ki. Akkora motivációt adott neki, hogy végül némettanár lett, részmunkaidőben most is egykori alma materében tanít, és iskolánk részéről ő a felelőse a programnak. Ahogy Péternek, neki is sokat jelentettek a kint töltött hónapok. „Olyan barátságokat kötöttem, amelyek mind a mai napig megvannak. Eberhard Borghoff tanár úrral egy rendkívül szoros kötődés alakult ki, és azóta is kapcsolatban maradtunk.” Egykori ösztöndíjasként tudja, mekkora lehetőség ez a diákoknak, így szívügyének tartja, hogy most ő segítse a fiúkat a kijutásban.

Ahogy a 2021-ben végzett Szí Benedeket is támogatta. Egykori tanítványa élete legjobb évének nevezte a meschedeit, azóta már többször is visszalátogatott. Azt mondja, társaihoz hasonlóan neki is sokat adott az az egy év: barátságokat, biztos nyelvtudást és felejthetetlen élményeket szerzett. Nagyon hálás mindezekért, és örömmel érkezett a találkozóra, mert szeretett volna megismerkedni azokkal a diáktársakkal, akik korábban kint jártak. Azt mondta, fontosnak tartja, hogy a jövőben, az orvosi egyetem elvégzése után támogassa a program fennmaradását.

Az öregdiákok egy jó hangulatú, kötetlen találkozón vettek részt könyvtárlátogatással, gimnáziumi tárlatvezetéssel, pincészeti borkóstolóval és a szerzetesek imádságába is bekapcsolódtak. Hazajöttek, és Pannonhalmán ezúttal is otthonra találtak!

Hasonló bejegyzések

Kapcsolódó híreink

Pannonhalmi Bencés Gimnázium
Keresés

EN